Inhoud
Als je aan yoga denkt, denk je misschien aan mooie studio’s en sportieve outfits. Maar yoga bestaat al veel langer dan de meeste mensen denken. Deze vorm van zelfbewustwording kent een lange en belangrijke geschiedenis. En een van de oudste praktijken van Yoga is de zogenaamde Bhakti yoga.
Wat is Bhakti Yoga?
In het Hindoeïsme is Bhakti Yoga de spirituele oefening die is gericht op liefdevolle toewijding. Het wordt gezien een van de drie spirituele paden die leiden naar ‘Moksha’ (beter bekend als verlossing), in het Hindoeïsme.
Bhakti Yoga is een oude praktijk die enorm verschilt van andere soorten yoga, zoals Hatha en Vinyasa, waarbij het bewegen van je lichaam centraal staat. Je hoeft hier dus geen Neerwaartse hondhoudingen te verwachten.
In plaats daarvan richt deze yoga zich op het balanceren van je emotionele intensiteit in de geest van liefde. Klinkt spiritueel? Dat is het ook!
Het pad van de toewijding
Bhakti Yoga wordt ook wel ‘Het pad van toewijding’ genoemd; de toewijding aan Sattva (zuiverheid). Op dit pad wijd je jezelf aan een leven van puurheid en zuiverheid. En door je hiervoor in te zetten bereik je uiteindelijk de hoogste vorm van zelfrealisatie.
De voordelen van Bhakti Yoga
Bhakti Yoga heeft dus niets te maken met het opwarmen van je lichaam of het verkrijgen van flexibele ledematen. Het doel is puur en alleen het ontwikkelen van een liefdevol hart. Maar wat zijn hier precies de voordelen van?
Verlichting van stress en zorgen
Door een gevoel van kalmte, vrede en liefde te ontwikkelen in jezelf, lijken al je problemen weg te ebben. Wanneer je verbinding maakt met de tijdloze goddelijkheid van alle dingen in het leven, zul je je bijvoorbeeld niet zo snel zorgen meer maken over wat je die avond moet gaan koken.
Onderzoek toont zelfs aan dat Bhakti Yoga kan helpen bij het verlichten van hoge niveaus van angst. (Hier kunnen echter geen concrete conclusies aan worden verbonden).
Gevoel van liefde en dankbaarheid
Om liefde te kunnen ontvangen, moet je het eerst zoeken en vinden in jezelf. Dit kan wat moeite kosten, vooral als je gewend bent om hard voor jezelf te zijn. Maar door het beoefenen van Bhakti Yoga kun je leren om echt van jezelf te houden en uiteindelijk liefde van anderen optimaal te kunnen ontvangen.
Gevoel van gelukzaligheid
Je hoeft niet op een tropisch strand op de Malediven te liggen om happy te zijn. Bhakti Yoga bijvoorbeeld, kan je helpen om je écht vrij en gelukkig te voelen.
Bij Bhakti draait alles om het doorbreken van barrières. Voor liefde, voor andere mensen, voor het Goddelijke en voor de onderlinge verbondenheid van alles in het leven. Dit kan je helpen de schoonheid en liefde van het moment te ervaren.
Voor wie is Bhakti Yoga geschikt?
Het is belangrijk om voor jezelf te bepalen of deze vorm van yoga wel bij je past. Bhakti Yoga is namelijk niet voor iedereen. Dit zijn een aantal vragen om over na te denken:
- Ben je iemand die graag in actie komt of iemand die geneigd is tot studie, overpeinzing en reflectie?
- Ben je iemand die ‘van het hart’ is? Oftewel; zoek je verbinding met iets of iemand via je emoties?
- Aanbid, dien je en geef je je over aan het Goddelijke?
Als jij je van nature aangetrokken voelt tot de bovenstaande punten of sommigen daarvan, is het beoefenen van Bhakti Yoga wellicht wat voor jou.
Kortom: als je voelt dat je de natuurlijke neiging hebt om verbinding te zoeken met iets buiten jezelf met behulp van je emoties en je geloof, dan is Bhakti Yoga de perfecte keus.
Bhakti Yoga thuis beoefenen
Alles wat je nodig hebt om met Bhakti Yoga te starten, is een open hart. Je hebt geen yogamat nodig, geen speciale outfits en geen blokken. Het ‘enige’ wat je hoeft te doen, is je geest, emoties en zintuigen op het Goddelijke richten. En dit kun je doen waar je maar wilt!
Terwijl traditionele Bhakti Yoga inhoudt dat je je moet concentreren op goden om deze liefdevolle staat te bereiken, moedigen veel hedendaagse beoefenaars aan om je op de liefde te concentreren, in welke vorm dan ook. Je kunt ervoor kiezen om je liefde te richten op:
- Een God
- Een Goeroe
- Het Goddelijke in alle dingen van het leven
- Jezelf en anderen
Geen houdingen of poses
In tegenstelling tot andere soorten yoga, gebruikt Bhakti Yoga geen ‘houdingen’ of poses. Maar hoe beoefen je Bhakti Yoga dan? Daar zijn verschillende manieren voor.
Bhakti omvat traditioneel het mediteren, lezen of zingen van mantra’s om een ​​staat van Goddelijke liefde te bereiken. Deze mantra’s zijn vaak in het Sanskriet of Hindi, maar er zijn niet echt vaste regels voor. Wanneer de mantra’s worden herhaald, vormen ze vaak een melodie.
Je kunt overwegen om een van de volgende mantra’s te zingen:
- Namaste: ‘Het licht in mij groet het licht in jou.’
- Om Namah Shivaya: ‘Ik buig voor het Zelf.’
- Lokah Samastah Sukino Bhavantu: ‘Mogen alle wezens overal gelukkig en vrij zijn.’
De 9 principes van Bhakti yoga
Bhakti Yoga kent 9 principes, die allemaal of afzonderlijk van elkaar kunnen worden beoefend. Deze principes zijn:
1. Svarana (luisteren)
Svarana omvat het luisteren naar oude geschriften, gedichten of verhalen. Vooral degenen die verteld zijn door een heilige. Deze vorm van Bhakti doe je niet alleen; je sluit je hiervoor aan bij andere toegewijden.
2. Kirtana (zang)
Kirtana verwijst naar het zingen of neuriën van de lofprijzingen van het Goddelijke. Dit is dus waar al die mantra’s van pas kunnen komen!
3. Smarana (herinneren)
Dit betekent dat je je het Goddelijke altijd blijft herinneren, waar je ook bent.
4. Padasevana (dienst)
Padasevana omvat het uiten van liefde voor het Goddelijke, door middel van dienstbaarheid. Dit kan doormiddel van het doen van vrijwilligerswerk, het helpen van iemand in nood, of simpelweg door een gevoel van liefde, vriendelijkheid en dienstbaarheid naar mensen in je leven te tonen.
5. Archana (rituele aanbidding)
Archana omvat het aanbidden van het Goddelijke door middel van externe beelden, goden of iconen. In het Hindoeïsme zijn algemeen aanbeden goden Ganesha, Krishna, Shiva, Parvatia, Durga en Surya.
6. Vandana (gebed)
Vandana verwijst naar gebed en uitputting (wat betekent dat je gestrekt op de grond ligt). Door te bidden beperk je zelfingenomenheid en egocentrisme, om zo verbinding te kunnen maken met het geheel.
7. Dasya (onvoorwaardelijk)
Dasya houdt in dat je de wil dient boven het Goddelijke, in plaats van je eigen ego. Wanneer je zonder twijfel, angst of vragen naar het Goddelijke luistert, leidt dat je naar de volgende stap.
8. Sakhya (vriendschap)
Sakhya omvat het ontwikkelen van vriendschap met het Goddelijke. Of je de liefde nu in goden of in andere dingen ziet: het betekent in feite dat je bevriend bent met alles wat bestaat.
9. Atmanivedana (zelfoffering)
Dit is de totale overgave van het zelf aan de Goddelijke natuur van alle dingen in het leven.
Tot slot
Bhakti yoga moet echt iets voor je zijn om het consequent te blijven beoefenen. Maar als het je lukt en je voelt je er goed bij, kan het je helpen vrede, geluk en succes in je leven te vinden.
Dit eeuwenoude, zorgvuldig doordachte systeem dat duizenden jaren is doorgegeven, komt op een holistische manier tegemoet aan de mens. Bhakti Yoga is een geweldige yoga oefening om op te nemen in iemands spirituele ontwikkeling.Â