Inhoud
Wat is Power Yoga?
Power Yoga is, zoals de naam eigenlijk al een beetje verraad, een hele krachtige en dynamische vorm van yoga. Mensen die bij yoga het idee hebben dat het een vaag of zweverig iets is, komen hier, na een lesje power yoga, snel op terug.
Bij Power Yoga draait het allemaal om power, en dus om kracht, sterkte en energie. Met dynamische flows in korte, krachtige sessies train je je kracht en uithoudingsvermogen. Het zijn fysiek uitdagende oefeningen die vooral geschikt zijn voor fitnessfanaten.
Bij Power Yoga vind je geen spirituele rituelen zoals meditatie en chanten. De nadruk ligt duidelijk op de sportieve component. Het doel van een les Power Yoga is om lekker fanatiek te trainen om je batterij weer op te laden en hierdoor meer innerlijke rust te vinden.
Waar komt Power Yoga vandaan?
De grondlegger van Power Yoga is oorspronkelijk Tirumulai Krishnamacharya. Behalve yogi was hij ook astroloog, filosoof en Sanskrietgeleerde. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste goeroes van de moderne yoga en wordt vaak “de vader van de moderne yoga” genoemd, vanwege zijn grote invloed op de ontwikkeling van yoga.
In de jaren โ30 ontwikkelde Tirumulai Krishnamacharya deze yogastijl in opdracht van de toenmaligeย Maharadja van รฉรฉn van de districten in India. Aangezien deze suikerziekte had wilde hij een krachtige yogastijl om zijn lichaam in topvorm te houden.
Zo begon Krishnamacharya een yogastijl te ontwikkelen die nu bekend staat als Ashtanga Vinyasa Yoga. Hij putte hierbij uit vele disciplines – waaronder yoga, gymnastiek en Indiaas worstelen – om dynamisch uitgevoerde asana-reeksen te ontwikkelen die gericht waren op het opbouwen van fysieke fitheid.
Pas rond de jaren โ80 werd deze yogastijl door een van Krishnamacharya’s trouwste en beroemdste leerlingen, K. Pattabhi Jois geรฏntroduceerd in de Westerse yogawereld. Hij ontwikkelde de yogastijl ashtanga vinyasa.
Een fysiek intensieve vinyasa yoga vorm die in een vaste serie wordt beoefend. De poweryoga die we vandaag de dag kennen en beoefenen is hiervan afgeleid en doorontwikkeld door de Amerikaanse yogaleraar Bryan Kest.
Hij legt hierbij de nadruk op de interactie tussen lichaam en geest, door krachtige houdingen te verbinden met een diepe en effectieve ademhalingstechniek. Dat is waar Power yoga om draait.
Zijn insteek met de naam โPower yogaโ was niet om het een โfitness yogavormโ te laten blijken, maar om de combinatie van kracht en energie tijdens deze yogavorm te benadrukken.
Wat kun je bij een les Power Yoga verwachten?
Zoals aangegeven is Power Yoga een actieve vorm van Yoga. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je deze vorm van Yoga vaak in sportscholen vindt. De kracht van Power Yoga is dat iedere les anders is. Spieren hebben namelijk een soort โgeheugenโ.
Wanneer je de spieren belast, onthouden deze als het ware de bewegingen die je gemaakt hebt en passen zich hier langzaam op aan. Bij Power Yoga worden de oefeningen constant door elkaar heen gegooid, waardoor de spieren nooit helemaal kunnen wennen aan de oefeningen.
De spieren worden daardoor iedere les weer verrast en staan nooit stil in de ontwikkeling. Het resultaat zijn fittere lenigere en sterkere spieren.ย
Vaak begint een les met een lichte warming-up. In die tijd kunnen de yogiโs niet alleen hun spieren soepel maken, maar kunnen ze ook beginnen hun focus op te bouwen voor de oefeningen die volgen.
Na de warming-up, volgen twee bekende reeksen van oefeningen: de Zonnegroet A en B. Vervolgens komt het echte Power yoga gedeelte: een serie oefeningen in zittende, liggende en staande houdingen.
Zoals eerder gezegd worden de houdingen in een flow na elkaar uitgevoerd, waarbij het ritme bepaald wordt door de ademhaling. Zo zorgt de fysieke inspanning ook voor een mentale ontspanning. De fysieke uitdaging helpt je ook om in je lichaam te komen en je grenzen te verleggen.
Dit kan je helpen om uit je hoofd te komen. Uiteindelijk wordt de les afgesloten met ademhalingsoefeningen en een periode van ontspanning waarin je tot rust kunt komen. In deze periode herstel je weer helemaal van de inspanning, waardoor de oefeningen optimale resultaten kunnen bieden.
Wat zijn de voordelen van Power Yoga?
De voordelen van Power Yoga zijn dat je soepele spieren en een krachtig lichaam opbouwt. Daarnaast krijg je van de intensieve oefeningen, veel energie.
Een ander voordeel van deze yogavorm is dat je door het type oefeningen je eigen lichaam goed leert kennen.
Als je regelmatig een les volgt, ga je steeds meer nieuwe houdingen aanleren. Langzaam maar zeker zul je gaan merken dat de oefeningen je steeds beter afgaan, waardoor je steeds gemotiveerder wordt!
Een gunstige bijkomstigheid voor sommige mensen is dat je, door het beoefenen van Power Yoga, relatief snel kunt afvallen. Dit is vanuit de kern niet de essentie waar Yoga om draait, maar door de intensiteit van deze yogavorm wel een bijkomend effect.
Daarnaast heeft Power Yoga nog tal van andere voordelen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:
- Opbouwen van kracht in de spieren;
- Het werkt stress verlagend, geeft je innerlijke rust en een positieve levenshouding;
- spieren in het hele lichaam worden soepeler;
- Het hormonale stelsel wordt uitgebalanceerd
- meer energie;
- De bloedsomloop wordt gestimuleerd
- Het maakt het hart krachtiger
- vergroten van je uithoudingsvermogen;
- Het zenuwstelsel wordt positief beรฏnvloed
- vermindering van rug en nekklachten.
- De spijsvertering krijgt een boost
- Verbeterde concentratie
Voor wie is Poweryoga geschikt?
Power Yoga lessen zijn vooral geschikt voor de sportieve Yogi, die het fijn vindt om op een intensieve, dynamische manier te bewegen.
In de lessen ligt de nadruk op de oefeningen in plaats van bijvoorbeeld de meditatie. Omdat er in de lessen weinig tijd ย wordt besteed aan de geestelijke- en spirituele kanten van de Yoga blijft er simpelweg meer tijd over voor de oefeningen. Deze lessen zijn dan ook een stuk intensiever dan veel andere yoga vormen.ย
Hoewel Power Yoga voor iedereen geschikt is, is het wel verstandig om, als beginner, even goed te informeren naar het niveau van de les die je van plan bent te gaan volgen.
Wanneer je een beginner bent en je sluit aan bij een les voor gevorderden, kun je wat problemen krijgen met het uitvoeren van de oefeningen. In het ergste geval kun je zelfs geblesseerd raken.ย
Alternatieven voor Power Yoga
Heb jij een lesje Power Yoga gevolgd en twijfel je of dit wel helemaal bij je past? Ben je op zoek naar nog meer kracht en creatieve flows? Of toch liever wat minder dynamiek en wat meer ademhalingsoefeningen en yogafilosofie? Misschien dat een van deze stijlen dan beter bij je past:
Vinyasa yoga: als je van dynamische yoga-flows houdt, past deze yoga misschien wel bij je. Bij Vinyasa yoga oefen je klassieke asanaโs die via vloeiende overgangen met elkaar verbonden zijn. Je kunt ook elementen verwachten zoals meditaties en ontspanningsoefeningen.
Bikram yoga: bikram yoga is net zo veeleisend als Power Yoga, maar een stuk zweteriger zullen we maar zeggen. Je doet de asanaโs bij een temperatuur van ongeveer 40 graden Celsius. De temperatuur in combinatie met de hoge luchtvochtigheid maakt je bijzonder beweeglijk, waardoor je je flexibiliteit nog meer bevordert.
Ashtanga yoga: bij ashtanga yoga oefen je de eerste van zes oefenseries van de ashtanga leer. Deze yogastijl is meer geschikt voor gevorderde yogiโs die zelfdiscipline willen trainen.ย
Hatha yoga: verdiep je je liever in klassieke yoga, probeer dan eens een lesje hatha yoga. Hier oefen je versterkende houdingen in combinatie met een bewuste ademhaling. Vergeleken met Power Yoga, zijn er hier korte ontspanningspauzes tussen de verschillende poses.ย